Drága idegen, vagy olcsó/ingyen dolgozó ismerős? Kit bízzak meg egy munkával?



Szituáció 1: Plakátot kell csináltatni a falunapotokra. Az anyagi keret biztosított a kissé drága, de profi grafikushoz, de akár spórolhatsz is, és megkérheted Ellát az irodistádat, hogy dobja össze wordben.
Szituáció 2: Logóra van szükséged, ezért ismerősödet kéred meg, hogy készítse el neked.
Szituáció 3: Szeretnéd lerajzoltatni magadat a pároddal, hogy a képpel meglepd a születésnapjára. Egy facebook csoportban egy művész munkája megtetszett, ezért ráírsz, hogy szabadidejében nem e dobna össze neked egy melót. A postát azért kifizetnéd.

Mi is a közös a fenti példákban? Sajnos az, hogy nem teljesen fiktív történetek, heti szinten megtörténik, már szinte meg sem lepődünk. Természetesen mint ügyfél mindig előtérbe helyezed majd a munkáért járó kiadásokat DE kérdezd meg magadtól, hogy valóban megéri e. A továbbiakban kifejtem, hogy mi is a gond az olcsó, illetve ingyenmunkákkal, a fenti példákon keresztül.

Szituáció 1: Irodista Ella nincs tisztában az aktuális trendekkel, az igényes elrendezésről pedig valószínűleg fogalma sincs, és bár spórolás szempontjából jó ötletnek tűnik, a végeredmény mégis katasztrofális lehet. Heti szinten botránkozunk meg grafikus kollégáimmal olyan munkákon, melyek egy üres lapon elhelyezett, hanyagul bevágott pixeles képek halmaza, 20 féle betűtípussal meghintett hanyag melók, melyek már a 90-es években is kínosak voltak, nemhogy most! Ne sajnáljátok a keretet a szakemberre, hiszen a rendezvényetek színvonalát a szórólap és a plakát is reprezentálja.

Szituáció 2: Mivel ismerőssel dolgoztatsz, elvárod, hogy áron alul, vagy ingyen végezze el neked a munkát. Mi is ezzel a gond? Lehet, hogy mákod van, és az ismerősöd vér profi (általában nincs szerencséje az embernek) és pillanatok alatt összedob neked egy olyan logót, amitől teljesen odavagy DE mi van ha nem? Mivel a juttatás csekély vagy semmilyen, ezért reklamációs lehetőséged nem nagyon van, hisz örülj, hogy egyáltalán elvállalta. Ha a grafikusod bele is megy a változtatásba (vagy ha csak sürgetni szeretnéd a munkáját), egyre motiválatlanabb lesz, ami rosszabb minőségű munkát és esetlegesen haragot szülhet köztetek. Egy ismeretlen esetében viszont rengeteg lehetőség van, mivel igencsak telített a piac, könnyen kiválaszthatjuk azt, aki leginkább az általunk kívánt stílust képviseli, ráadásul kötik a szerződések és a határidők, az anyagi juttatás pedig motiváló hatással bír rá.

Szituáció 3: Abszolút pofátlanság ingyenmunka reményében kuncsorogni bárkinek, ezt már elsőre is gondolni lehet. Sajnálatos módon terjeng egy urban legend az emberek körében, miszerint a művészeti ágon mozgók dicséretből és a kapott mosolyokból élnek. Be kell vallanom valamit… tudom egyeseknek kemény lesz ezt megtudniuk….de muszáj. Sajnos NEM vagyunk fényevők és számlamentesek. Nekünk ugyanannyiba kerül a kenyér mint nektek,és bizony a lakást se ingyen kapjuk amiben a melóitokat csináljuk. Mindezek mellett az eszközök és az időnk is drága sajnos, ezért abszolút nem jóleső érzés ilyen üzenetet kapni, inkább lenéző és megalázó.

Remélem tudtam segíteni abban, hogy kivel és miért érdemes dolgoznotok. Ne feledjétek az igényes munka nagyban meghatározza a rólatok alkotott képet, és nagyon nem mindegy, hogy kivel dolgoztok 🙂