Mennyit változtak a weboldalak 10 év alatt?



Nemrég elkezdtem azon gondolkodni, hogy mennyit is változott a weboldalak stílusa az utóbbi évtizedben. Gyakran hallhatjuk/olvashatjuk, hogy az emberek újra elkezdtek a képi a  tartalmakból tájékozódni inkább, ami a középkorra volt jellemző. Annak idején az embereknek a templomok és egyéb épületfestmények rengeteg történetet meséltek el, a történetek pedig  szájról szájra terjedtek. Ennek egyszerű oka volt, mégpedig a szegényebb réteg magas szintű analfabetizmusa. Ma már egészen más oka van annak, hogy az emberek a képi információkat részesítik előnyben, ez pedig az idő tényezője. Egészen egyszerűen a képek néhány tized másodperc alatt befogadja az átlagember, míg a szövegek sokkal több feldolgozási időt igényelnek.
Mivel ekkora az igény a képi információkra, ezért jelenleg a modernnek számító weboldalak is rengeteg képpel halmoznak el bennünket, melyek segítik megragadni a figyelmünket. Természetesen a szövegek sem tűntek el, csupán a mennyiségük lecsökkent, illetve az aloldalakra rejtik el őket, amikre az fog rákattintani, akit valóban érdekel az a rész, mely épp megragadta a figyelmét, az így kapott tartalom pedig jóval kevesebb, mintha egybe látták volna, így az olvasó nem adja fel fél úton az információval való küzdelmet.

A  modern weboldalakról kijelenthetjük, hogy jóval esztétikusabb látványt nyújtanak, mint korábbi társaik, amik közül az utóbbi évtizedben néhánynál nem történt változás, ezzel hatalmas kontrasztot tartva fent a jelenlegi piacon.

Talán a legnagyobb változás abban látható, hogy tíz éve még nem lehetett komoly oldal az, ami nem volt vakok és látássérültek számára akadálymentesített, illetve nem volt legalább egy nyelvre lefordított. Ma már az IKT akadálymentesítést leginkább állami intézmények és olyan cégek  részére készítik el , melyek gazdasági szereppel bírnak, vagy életünk  szerves részei. Elmondhatjuk, hogy az ilyen oldalaknál  ez már alapkövetelmény. Ilyenek a bankok, az okmányirodák, könyvtárak, kórházak, vagy akár a rendőrség is.

A többi weboldalnál egyszerűen kijelenthetjük, hogy győzött a dizájn a funkció felett, viszont cserébe az oldalak bármekkora kijelzőn élvezhetők, tagoltak, átgondoltak. Kíváncsi vagyok, hogy mit tartogat számunkra a következő évtized.