Digitális korszak



Az utóbbi húsz évben az internet elterjedt a mindennapi életben, ez idő alatt felnőtt egy generáció, akik napi szinten függenek a világhálótól, és el se tudják képzelni életüket a nélkül. Kutatások bizonyították, hogy a Facebook a leginkább használt közösségi oldal hazánkban. Ennek oka, hogy a Facebookra gyakorlatilag bárki regisztrálhat mindenféle meghívás, várakozás, vagy térítési díj nélkül, emellett rengeteg sok hasznos, illetve szórakoztató funkcióval rendelkezik.
Az emberek a Facebookon „élik” az életüket, gyakran itt ismerik meg barátaikat vagy a párjukat, posztolnak, ha boldogok, vagy ha szomorúak, jeles alkalmakról, amit családi körben ünnepelnek, vagy gyermekük születéséről. Hogy mi is ezzel a probléma? Alapvetően semmi, ha tudjuk, hol a határ.
A 30- 50-ig terjedő korosztály tudatosan dolgozik a digitális technológiák elsajátításán, bár nekik mondhatni nehezebben megy, hiszen teljesen más környezetben nőttek fel, mint a fiatal generáció, nincsenek hozzászokva a rendszeres számítógép használathoz, és a robbanásszerű fejlődéshez és bizony pont emiatt osztanak meg olyan tartalmakat, melyeknek alapjáraton nincs helye a közösségi médiában.
A gyermekek manapság már előbb kezdik el a számítógépet nyomkodni, mint az írást megtanulni, hiszen sok szülő fél, hogy gyermeke túlkésőn szokik hozzá a számítógépes világhoz, és ebből hátrányuk származhat. Ha otthon és az iskolákban megfelelő védelmi beállításokat használnak, akkor gyermekünk a káros tartalmak nagy részét elkerülhetik, ám amíg a felnőttek nincsenek tudatában a gyermekekre irányuló veszélyekre, sajnos a gyerekekre hátrányosan hathat az internet.